Над 20 000 полицаи и близо 800 пожарникари ще участват в охраната

...
Над 20 000 полицаи и близо 800 пожарникари ще участват в охраната
Коментари Харесай

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборните секции

Над 20 000 служители на реда и близо 800 пожарникари ще вземат участие в защитата на 7026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна. Това разгласи на брифинг за сигурността на изборите зам.-директорът на Главна дирекция  " Национална полиция " Тодор Гребенаров. 

Към момента в Министерство на вътрешните работи са подадени 144 сигнала за нарушавания по отношение на идните избори. По 163 преписки се правят предварителни инспекции под наблюдението и напътствията на наблюдаващи прокурори. Образувани са 14 досъдебни производства за закононарушения. 34 са арестуваните с полицейска мярка лица. 

Извършено е охранително и противопожарно проучване на двете печатници, които изготвят изборните материали и бюлетини, и едната печатница, която изготвя печатите за секциите, логистичната база, където се съхраняват техническите устройства за машинно гласоподаване, всичките 31 РИК-а, плюс местата по общините, където ще се съхраняват изборните бумаги и материали до 3 април. Общата численост машини, които ще бъдат доставени до секциите, е 9394.

Определени са 409 преносими секции за трудноподвижните хора. Подадени са молби за защита в 88 covid-секции в лечебни заведения и 185 преносими covid-секции. 

За всички чиновници на Министерство на вътрешните работи са обезпечени персонални защитни средства - маски и ръкавици, а за участващите в преносимите Covid-секции в допълнение ще бъдат обезпечени еднократни защитни дрехи.

" Създадена е ускорена организация за издаване на персонални карти през март, като за месец са издадени над 125 000 персонални карти, два пъти повече спрямо предходните избори. Възможността за гласоподаване с изтекли персонални документи е написана в Закона за изключителното състояние ", разясни зам.-директорът на Дирекция " Български документи за идентичност " Цветомир Панчев. 

В Министерство на вътрешните работи е построен щаб, който координира цялостната активност с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния развой.

От 8 март е разполагаем денонощна телефонна линия 02/90 112 98 и имейл, на който всички жители, които желаят, могат да подават сигнали, свързани с нарушаване на изборния развой, настрана такива сигнали могат да бъдат подавани и в районните ръководства и на телефон 112.  

Около 6,7 милиона българи имат право на глас на парламентарните избори. Това сподели представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг.  35 са медиите, упълномощени да отразяват изборния ден. Сред тях има и пет интернационалните - Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Англия и македонският Канал 5. Пет социологически организации ще работят по правенето на екзитпол. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР